Cooperativitzem la societat

Les Illes Balears es troben en una situació insostenible ambiental i socialment, amb un risc de pèrdua de resiliència. La dependència del turisme i del seu creixement, juntament amb una cultura de l’empresa basada en l’ànim de lucre i la ràpida acumulació de riquesa personal, han contribuït a un model econòmic ecològicament insostenible i socialment desigual. 

A Societat Cooperativa creiem que l’alternativa a aquest model passa per transformar l’activitat econòmica des de l’aplicació coherent de valors assumits fora de l’empresa cap a l’interior de l’empresa. L’empresa cooperativa, basada en la gestió democràtica dels seus membres per a un objectiu comú, presenta molts d’avantatges però no és prou coneguda. Per això, iniciam aquest blog per explicar, reflexionar i debatre sobre la fórmula cooperativa d’organització de l’activitat econòmica per fer front als reptes ambientals, socials i econòmics de la nostra societat. 

És ben conegut que Mallorca i les Illes Balears en general les darreres dècades, des dels inicis del boom turístic, han evolucionat cap a una situació d’insostenibilitat ambiental i social. El creixement de l’activitat econòmica ha vengut acompanyada d’un major ús de recursos naturals, de generació de residus i d’ocupació del territori. També ha generat majors desigualtats socials creant un segment de població que treballa però és pobre i ha desconnectat social i culturalment grans capes de la població poc o gens implicades en la vida social, política, lingüística i cultural. 

El principal motor d’aquesta evolució és l’assumpció del principi d’apropiació de beneficis econòmics i la seva acumulació ràpida. La cultura del “pelotasso” estimulada pel manà caigut del cel del turisme s’ha estès a molts de sectors econòmics i socials, exemplificat pel sector immobiliari, servint de model a seguir per les diferents generacions. 

Però hi ha alternativa a aquest model. Des de Societat Cooperativa volem demostrar que existeix un model d’activitat econòmica que dona coherència als valors de democràcia dins l’activitat empresarial, integrant objectius de sostenibilitat ambiental i social. Es tracta del cooperativisme, un moviment social amb arrels llunyanes en el segle XIX però amb més futur que mai.

Una societat ambientalment insostenible

Tots els indicadors que periòdicament es presenten sobre aigua, energia, sobirania alimentària, residus, ocupació del territori, etc. ens mostren que les Illes Balears s’acosten perillosament a una situació d’insostenibilitat sense retorn. A mesura que s’aprofundeix la dimensió del problema, la capacitat de resiliència disminueix. 

Les Illes Balears s’acosten perillosament a una situació d’insostenibilitat sense retorn.

Les reserves hídriques pateixen per l’extracció abusiva d’aigua per a tot tipus d’usos, augmenta la salinitat, el règim de pluges es torna més variable per la crisi climàtica, l’ús d’energia fòssil segueix dominant clarament tots els sectors, la generació de residus augmenta sense que s’implantin solucions de reciclatge ambicioses, l’augment de població i de turistes redueix les possibilitats de ser sobirans alimentàriament i la pressió sobre el territori augmenta pels interessos immobiliaris lligats a l’augment de visitants, habitants i activitat econòmica relacionada, entre d’altres problemes.

Una societat socialment desigual

El model social, polític i d’empresa dominant a la nostra societat té un clar efecte generador de desigualtat social. Les empreses que han estat capaces de captar major activitat aconsegueixen generar quantiosos beneficis que acaben a les butxaques d’una part minoritària de la societat però que amb l’acumulació de riquesa els permet condicionar la voluntat de la resta de la societat. El sistema fiscal per pagar els serveis públics no és prou incentivador de l’igualtat. 

Ens trobam així amb una minoria que acumula riquesa, una classe mitjana cada vegada més allunyada i una part de la població que, malgrat tenir feina i dedicar-hi moltes hores de la seva vida, no és capaç de pagar el preu de l’habitatge, entre d’altres. 

Per una societat cooperativa més sostenible i justa

Malgrat el difícil panorama que afrontam a les Illes Balears, hi ha esperança. Des de la societat hi ha grans possibilitats de canvi. Però per fer-ho realitat, cal fer evolucionar el model d’empresa perquè sigui més democràtica i justa de forma que permeti una redistribució de la riquesa generada més equitativa i igualitària i torni a connectar les persones amb el seu entorn social, cultural i ambiental.

Cal fer evolucionar el model d’empresa perquè sigui més democràtica i justa de forma que permeti una redistribució de la riquesa.

Aquest canvi passa per l’empresa cooperativa. És a dir, la Societat Cooperativa. Des de Societat Cooperativa volem demostrar que existeix un model d’activitat econòmica que pot fer coherent els valors de democràcia i de fer empresa, integrant-hi objectius de sostenibilitat ambiental i social. Es tracta del cooperativisme, un moviment social amb arrels llunyanes en el segle XIX però amb més futur que mai.

Què és una cooperativa? 

Una cooperativa és una empresa centrada en les persones perquè la seva propietat, control i operació es realitza pels seus membres i per a la satisfacció de les seves necessitats i aspiracions. Les cooperatives es basen en els valors de l’ajuda mútua, la responsabilitat, la democràcia, l’equitat i la solidaritat. Aquesta orientació a la satisfacció de les necessitats dels membres canvia de socarrel la forma d’entendre l’activitat econòmica i, de retruc, la pròpia vida professional i personal de qui hi treballa. 

Per a guiar l’activitat de les organitzacions cooperatives, mundialment s’han acordat set principis, recollits a l’Aliança Cooperativa Internacional:

  1. Porta oberta: formar part d’una cooperativa i assumir la part de responsabilitat és un acte voluntari. Però també sortir-ne ha de ser lliure.
  2. Gestió democràtica: la participació dels membres de la cooperativa es basa en el principi “una persona, un vot”.
  3. Participació econòmica: els membres, per poder dur a terme l’objectiu de la cooperativa, han de contribuir amb recursos. 
  4. Autonomia i independència: atès que la propietat és dels socis i sòcies, la cooperativa no depèn jeràrquicament de les decisions d’una altra empresa o administració pública.
  5. Educació, formació i informació: per tal que els membres que conformen la cooperativa puguin contribuir de forma eficaç al seu desenvolupament. 
  6. Cooperació entre cooperatives: en la recerca d’un objectiu comú, les cooperatives cooperen amb altres cooperatives i organitzacions.
  7. Interès per la comunitat: les cooperatives treballen dins una comunitat de la qual depenen per al seu funcionament i a la que han de retornar allò que han obtingut.
Cooperes o competeixes?
Font: La Ciutat Invisible

Cooperes o competeixes?

El conjunt de principis i valors cooperatius, aplicats de forma extensa a la societat, implicaria canvis radicals. Actualment les empreses cooperatives són una petita minoria però s’adequen molt millor a les demandes laborals dels professionals i les exigències de responsabilitat social i ambiental des del vessant del consum. Existeixen, a més, un gran número de projectes empresarials existents i potencials que es podrien realitzar en forma de cooperativa.

A Societat Cooperativa volem cooperativitzar la societat. Volem que l’activitat econòmica s’impregni dels valors de gestió democràtica, redistribució i sostenibilitat.

A Societat Cooperativa volem cooperativitzar la societat. Volem que l’activitat econòmica s’impregni dels valors de gestió democràtica, redistribució i sostenibilitat i que així fomentin una cultura de participació, empatia i respecte envers l’altre i implicació en els temes que ens afecten a tots. Per això, iniciam aquest blog per explicar, reflexionar i debatre sobre la fórmula cooperativa d’organització de l’activitat econòmica per fer front als reptes ambientals, socials i econòmics de la nostra societat. Si vols seguir-nos en aquest viatge, subscriu-t’hi aquí per mantenir-te actualitzat.


Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *